DEEL 1

Het broertje van Liesel sterft op de trein. Deze trein reist naar het dorp Molching waar Liesel en haar broertje geadopteerd zouden worden door Hans en Rosa Hubermann. Omdat het jongetje sterft op de trein ziet de moeder, die eigenlijk communiste is, geen andere uitweg dan het kind naast de spoorweg te laten begraven. Wanneer Liesel haar broertje begraven ziet worden steelt ze haar eerste boek. Dit boek is een handleiding voor doodgravers.
Wanneer Liesel aankomt in haar nieuwe gezin kan ze het meteen goed vinden met haar nieuwe ‘vader’, maar met haar nieuwe ‘moeder’ gaat het aanvankelijk eerder stroef. Ze is nors en deinst niet terug om eens goed te schelden tegen Liesel. In dit deel leert ze ook Rudy kennen, de jongen met het gele haar. Eigenlijk is hij blond, maar Liesel zegt altijd dat hij geel haar heeft. Ze hoort het opmerkelijke verhaal van Rudy die zich zwart schildert wanneer hij wil hardlopen in het veld. Rudy keek enorm op naar Jesse Owens, de zwarte olympische atleet, die in 1936 goud behaalt op De Spelen. Bij deze grote prestatie wil Hitler Owens niet de hand schudden omdat hij zwart is en hij er niet tegen kon dat de Duitse Übermensch niet gewonnen had. Dit is al een sterke verwijzing naar het racistische kantje van Hitler en toont meteen aan dat Rudy niet opgezet is met de visie van Hitler. Op een avond heeft Liesel in haar bed geplast. Hans verschoont haar lakens en hierdoor vindt hij het boek Van Liesel. Hans besluit hij om haar te leren lezen en schrijven. Ze krijgt hiervoor een plaats in de kelder waar ze met behulp van schuurpapier de letters op de muur kan noteren. Ook al is Liesel nieuwsgierig, op school lukt het nog niet zo goed om te lezen en te schrijven. Dit zorgt ervoor dat Liesel gepest wordt.

DEEL 2

Liesel moet meer en meer helpen met Rosa en de gewassen was rond brengen. Rosa wast namelijk voor de rijkere mensen van het dorp om wat bij te verdienen. Aangezien Hans niet veel werk meer heeft als schilder omdat hij vaak bij joodse mensen gaat werken.
Liesel gaat naar school en daar krijgen ze de opdracht om een opstel te maken. Liesel kiest er voor om een brief te schrijven naar haar biologische moeder en die daarna ook op te sturen. De brief zal nooit aankomen en ondanks alles blijft Liesel nieuwe brieven schrijven.
In April 1940 wordt er feest gevierd voor de verjaardag van Hitler. Voor deze speciale gelegenheid komen de echte kinderen van Hans en Rosa naar hun ouderlijk huis. Hun kinderen heten Trudy en Hans Junior. Wanneer ze samen aan tafel zitten draait het opeens uit in een discussie tussen Hans en Hans Junior. Zijn zoon kan niet begrijpen dat zijn vader niet bij de NSDAP komt!
Liesel vermoedt dat haar moeder een communist is en vraagt dit ook aan haar vader, deze bevestigt dit. Liesel weet dus wat meer over haar herkomst en weet dus ook waarom ze geadopteerd is. Nu weet ze ook waarom haar moeder de brieven niet beantwoorde, ze is waarschijnlijk opgepakt door de volgers van Hitler. Omdat het feest is worden verschillende boeken van niet- Duitse auteurs verbrand op een grote stapel. Liesel steelt hier, ook al weet ze dat iemand haar kan zien, haar tweede boek.

DEEL 3

Hans ontdekt dat Liesel een boek gestolen heeft van de brandstapel, maar besluiten dat dit hun geheim wordt. Op dit moment is het nog niet duidelijk wie gezien heeft dat Liesel het boek gestolen heeft. Wanneer Liesel weer de was van haar moeder moet rondbrengen belt ze aan bij de burgemeester. Zijn vrouw doet open en ze herkent Liesel meteen, zij weet dat ze een boek gestolen heeft van de brandstapel. Ze is niet boos, eerder verwonderd en laat Liesel binnen in haar bibliotheek. Ze vertelt Liesel over haar zoon die overleden is en die gek was op boeken.
Liesel houdt zich in de zomer van 1940 vooral bezig met het leren lezen van het boek dat ze op van brandstapel redde, lezen bij de vrouw van de burgemeester, voetballen met de jongens en fruit stelen in een boomgaard net buiten de stad, samen met Rudy en haar andere vrienden. Dit fruit stalen ze omdat ze weinig te eten hadden door de aanslepende oorlog.
Dit hoofdstuk eindigt met de jonge Max Vandenburg. Hij is een jood, maar doet zich voor als een Duitser als hij de trein neemt naar Molching. Om alles nog echter te laten leest hij op de trein het werk van Hitler, namelijk: ‘Mein kampf.’ Max zal naar de familie Hubermann gaan.

DEEL4

De Dood vertelt het verhaal van Hans Hubermann. Hij vertelt hoe hij soldaat was tijdens de eerste wereldoorlog en de vader van Max leerde kennen. Max’ vader, Erik Vandeburg werd een goede vriend van Hans. Tijdens een actie, wanneer Hans wonder boven wonder niet mee was omdat hij brieven aan schrijven was, kwamen al zijn collega’s/ medesoldaten om. Hans mocht terugkeren en besloot schilder te worden. Hij beloofde aan de familie van Erik er altijd te zijn wanneer ze hem nodig zouden hebben. Zo komt het dat Max via verschillend omwegen bij de familie Hubermann terecht komt. Het verleden van Max wordt uitvoerig besproken in het boek.
Wanneer Max toekomt bij de Hubermanns is hij uitgeput. De eerste drie dagen van zijn verblijf slaapt hij bij Liesel op de kamer. Het meisje bekijkt hem vaak langdurig en vraagt zich af welk boek hij bij zich heeft.
Wanneer Max beter is, gaat hij naar de kelder, maar wanneer het ’s nachts te koud is mag hij in de living slapen. Max en Liesel bouwen een sterke band op en Liesel beschouwt hem als haar familie.
Wanneer Liesel jarig is kan Max haar geen cadeau kopen, maar toch wil hij iets doen. Daarom besluit hij dat Liesel enkele dagen niet in de kelder mag komen. In die tijd maakt hij zijn levensverhaal met behulp van kranten en tekeningen. Het ultieme cadeau voor Liesel.

DEEL 5

Liesel bezorgt Max elke dag de krant met een oningevuld kruiswoordraadsel. Dan zit ze uren met max in de kelder te lezen en vertelt ze over het weer buiten. Max zou zo graag weten hoe het leven er buiten aan toe gaat.
Liesel blijft ook op bezoek gaan bij de vrouw van de Burgemeester. Zij raadt Liesel het boek: ‘De Fluiter’ aan, maar Liesel weigert steevast.
Het gezin Hubermann heeft een grote aversie ontwikkeld tegenover Hitler en zijn regime en besluit om het boek van Hitler: ‘Mein kampf’ de vermassacreren. Dit doen ze door alles pagina’s van het boek wit te schilderen. Dit zal het boek voor Max worden.
Liesel en Rosa worden ontslagen door de burgemeester. De reden kennen ze niet en Liesel is op haar tenen getrapt. Ze kan nu geen boeken meer lezen en voelt zich verraden.
Rudy zit in de Hitlerjeugd-jongensopleiding, maar heeft het er heel moeilijk. Hij kan het niet vinden met Franz Dreutscher en het komt tot een handgemeen. Daarom wordt Rudy overgeplaatst naar een andere afdeling.
Als het zomer wordt krijgen Liesel en Rudy weer zin om te gaan stelen. Daarom sluiten ze zich aan bij Victor Clammel, maar hij behandelt hen niet goed en ze krijgen maar een miniem deel van de buit. Daarom besluiten Rudy en Liesel om zelf te gaan stelen. Omdat Liesel nog altijd boos is op de burgemeester en zijn vrouw wil ze bij hen gaan stelen. Ze breken binnen in het huis van de burgemeester en als ultieme wraakactie besluit Liesel het boek: ‘De fluiter’ te stelen. Ze kunnen maar net ontsnappen met het boek. Wanneer ze naar huis willen gaan dreigen ze Franz Dreutscher tegen het lijf te lopen. Om hem te ontwijken lopen ze naar de rivier de Amper, maar onfortuinlijk genoeg lopen ze Victor Clammel tegen het lijf. Hij pakt het boek van Liesel af en gooit het in de rivier. Rudy kan zich niet inhouden tegenover Victor en het komt tot een gevecht, maar meteen daarna redt hij het boek uit het water.
Liesel vindt in het kelder het oorspronkelijke ‘mein kampf’ dat nu beschreven is door Max. Daarin staan al zijn gevoelen en meningen over Hitler. Ze vindt het een klein beetje beangstigend wat ze allemaal leest in zijn ‘boek’.

DEEL 6

De winter van 1942 is een heel koude winter en Max wordt ernstig ziek. Hij wordt zo ziek dat hij in het bed van Liesel mag slapen.
Liesel geeft Max veel cadeautjes die ze vindt op straat en leest hem dagelijks voor uit ‘De fluiter’.
Hans en Rosa zijn bang dat Max het niet haalt en denken reeds na over wat ze met hem zullen doen als hij komt te sterven. Maar wonder boven wonder wordt Max beter. Hij bedankt Liesel voor de steun
Terwijl gaan de leden van de NSDAP van deur tot deur. Ze zijn, naar aanleiding van de vele bombardementen, op zoek naar schuilkelders. De familie Hubermann is in paniek. Ze verstoppen namelijk een joodse man en dat kan hen de kop kosten. Wanneer de soldaat van de NSDAP de kelder bekijkt kan Max zich verstoppen onder de keldertrap. Max wordt gelukkig niet ontdekt.

DEEL 7

Liesel steelt een volgend boek: ‘Een lied in de duisternis’, uit de burgemeesters bibliotheek. Kort daarna vindt ze samen met Rudy een boek dat zo geplaatst is dat het wel gestolen moet worden. Dit is het ‘Complete Dudenwoordenboek en Thesaurus.’ Er zit ook een brief in het boek, geschreven door de vrouw van de burgemeester. Hierin biedt ze haar excuses aan Liesel aan en vraagt haar of ze nog wil komen lezen in haar bibliotheek. Dit zal Liesel proberen te doen.
Wanneer er bomalarm is in het dorp, dan moeten alle mensen gaan schuilen in de schuilkelders. Tijdens de bombardementen zijn de mensen bang en Liesel voelt dit. Daarom besluit ze om voor te lezen uit het boek: ‘De fluiter’ en dit kalmeert de mensen duidelijk. Het voorlezen van Liesel heeft zo’n grote indruk nagelaten bij enkele mensen dat Frau Holzapfel, een niet zo aardige vrouw van het dorp, haar vraagt of ze twee keer per week wil voorlezen uit het boek voor de mensen. Liesel stemt hiermee in.
Wanneer er een groep joden door de straat wandelt, die afgevoerd zullen worden naar Dachau (bij München) ziet Hans een oude zieke jood. Hij voelt medelijden met de man en geeft hem een stuk oud brood. Dit komt Hans zuur op te breken, want hij krijgt hier een fikse aframmeling voor. Ook moet hij zijn naam vertellen aan de officier die dit gezien heeft. Hans is heel bang dat ze hem nu zullen vervolgen en oppakken. Max ziet in dat de situatie gevaarlijk begint te worden en besluit te vertrekken. Even is de familie HUbermann heel bang als de Nazi’s in de Himmelstraat komen. Ze denken dat ze Hans zullen komen halen, maar eigenlijk zijn ze op zoek naar Rudy.

DEEL 8

Omdat Rudy goed scoorden op de lichamelijke tests willen ze hem rekruteren voor een legeropleiding binnen de school van Hitler. De ouders van Rudy weigeren en daar is Rudy blij om, maat als straf moeten Hans en de vader van Rudy (Alex) wel bij het leger komen.
hans en Alex moeten zwaar werk doen en de thuisblijvers missen hen heel erg. Liesel heeft het heel moeilijk dat ze Max en papa heeft moeten achterlaten, maar ze trekt zich op aan het boekje dat Max ooit maakte voor haar verjaardag.

DEEL 9

Liesel steelt een volgend boek: ‘De laatste menselijke vreemdeling’, uit de bibliotheek van de burgemeester. Hierbij komt ze de vrouw van de burgemeester sinds lange tijd weer tegen en het klikt nog steeds tussen die twee.
Het is januari 1943 en Liesel wil Frau Holzapfel weer voorlezen, maat wanneer ze voor de deur komt te staan stuurt een onbekende man haar weg. Deze man blijkt later de zoon van mevrouw Holzapfel, Michael, te zijn. Hij is thuisgekomen met het bericht dat zijn broer, Robert, in de strijd is overleden. Mevrouw Holzapfel is hier erg van aangedaan, maat Liesel besluit haar toch nog altijd voor te lezen en dit schijnt een grote deugd te zijn voor mevrouw Holzapfel.
Rosa bidt dat haar man vlug naar huis komt en niet veel later gebeurt dit ook. Hans was gewond geraakt ik een bombardement en kreeg een kantoorjob in de buurt. Rudy is teleurgesteld omdat de vader van Liesel wel terugkomt en zijn vader niet. Daarom wil hij hem gaan zoeken, maar dit mislukt.
Begin april is er weer een zwaar bombardement. Iedereen moet naar de schuilkelders, maar Frau Holzapfel voelt zich te weemoedig om uit vrije wil te gaan. Liesel kan haar toch overtuigen en aangekomen in de schuilkelder leest ze iedereen voor.

DEEL 10

In jullie 1943 pleegt Michael Holzapfel heel plots zelfmoord.
Een groep joden loopt (zoals dat wel vaker gebeurt) door de straat. Liesel staat aan de rand van de straat en voelt opeens de drang om Max te zoeken, ze vindt hem en probeert in de rij te komen waar Max staat. De nazi’s zijn hier niet mee gediend en sleuren haar hardhandig weg, bovendien krijgt ze nog een stevige opdonder.
Omdat Liesel zich zo machteloos en boos voelt besluit ze om naar de bibliotheek van de burgemeester te gaan. Daar neemt ze een willekeurig boek uit de bibliotheek en scheurt het in stukken. Ze houdt van boeken, maat vindt dat woorden ook zo veel pijn kunnen doen. Nadat ze beseft wat ze gedaan heeft legt ze een briefje voor de vrouw van de burgemeester waarin ze zich excuseert voor het vernielen van een boek.
Kort daarna komt de vrouw van de burgemeester aankloppen bij Liesel. Ze bezorgt Liesel een klein zwart boekje waarin ze haar eigen verhaal kan neerpennen. Liesel besluit dit te doen en brengt uren door in de kelder. Soms tot ze erbij in slaap valt.
Op een avond vindt er een heel onverwachts bombardement plaats. De Himmelstraat krijgt de volle lading en bijna iedereen komt om. Behalve Liesel, want zij was aan het schrijven in haar kelder. Wanneer ze bevrijd wordt en de lijken van her geliefde ouders en vrienden ziet beseft ze dat ze iedereen kwijt is. Ze wordt bang en roept constant Max’ naam. Ze neemt afscheid van de overledenen door hen een laatste keer aan te raken en te kussen. De Nazi’s nemen haar mee. Ze vergeet haar zwarte boekje met haar levensverhaal… maar de dood neemt het mee. Het verhaal van Liesel.